Hummus to popularne danie w kuchni libańskiej. Jest banalny do przygotowania i świetnie sprawdza się w roli imprezowej przekąski. Oryginalnie hummus przygotowuje się z cieciorki i tahini czyli pasty sezamowej. Można kupić gotową pastę tahini albo zrobić taką w domu. Ja w swoim przepisie zastępuję ją po prostu uprażonymi ziarnami. Nadają potrzebny aromat i łatwo je przygotować.
Czego potrzebujemy?
1 puszka cieciorki
5 pomidorów suszonych z oleju
2 łyżki sezamu
1 mały ząbek czosnku
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu, aż się lekko zarumienią i zaczną intensywnie pachnieć. Ważne jest aby co jakąś chwilę poruszać patelnią, żeby ziarna się przemieszały w równomiernie przyprażyły.
Cieciorkę odsączamy i przepłukujemy zimną wodą.
Wszystkie składniki miksujemy blenderem.
Podajemy z bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz