środa, 20 sierpnia 2014

Hummus z suszonymi pomidorami



Hummus to popularne danie w kuchni libańskiej. Jest banalny do przygotowania i świetnie sprawdza się w roli imprezowej przekąski. Oryginalnie hummus przygotowuje się z cieciorki i tahini czyli pasty sezamowej. Można kupić gotową pastę tahini albo zrobić taką w domu. Ja w swoim przepisie zastępuję ją po prostu uprażonymi ziarnami. Nadają potrzebny aromat i łatwo je przygotować.

Czego potrzebujemy?

1 puszka cieciorki
5 pomidorów suszonych z oleju
2 łyżki sezamu 
1 mały ząbek czosnku
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku

Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu, aż się lekko zarumienią i zaczną intensywnie pachnieć. Ważne jest aby co jakąś chwilę poruszać patelnią, żeby ziarna się przemieszały w równomiernie przyprażyły.

Cieciorkę odsączamy i przepłukujemy zimną wodą.

Wszystkie składniki miksujemy blenderem.

Podajemy z bagietką.






1 komentarz:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń