środa, 22 stycznia 2014

Pieczone pierogi z farszem chilli con carne


Drożdżowe pierożki mojego wypieku to propozycja na obiad, ale doskonale sprawdzi się też na imprezę, bo dobrze smakują na zimno i na ciepło. Kiedy mamy niewiele czasu, albo po prostu nie lubimy wyrabiania ciasta, zastosujmy gotowe ciasto na pizze, które można dostać w wielu sklepach. Farsz to typowe chilli con carne na bazie wołowiny, czerwonego wina, kukurydzy i czerwonej fasoli oraz niewielkiej ilości pomidorów. Obowiązkowo przyprawione pieprzem cayenne i czerwoną słodką papryką. Poniższy przepis na farsz może stanowić również oddzielne danie, podane klasycznie z ryżem. W tym przypadku zwiększamy ilość pomidorów dwukrotnie, żeby powstało więcej sosu niż przy przepisie na samo pierogowe nadzienie.  

Czego potrzebujemy?
(ok. 30 sztuk)

Ciasto:
300 g mąki
150 ml wody
25 g drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

lub gotowe ciasto drożdżowe (nie słodkie!) na spód do pizzy o podobnej gramaturze


Wodę mieszamy z cukrem i drożdżami w szklance, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 min, aby drożdże zaczęły pracować. Usypać kopiec z mąki, dodać sól, oliwę, zaczyn z drożdżami. Wyrobić ręcznie lub mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta. Wyrabiać, aż ciasto będzie sprężyste. Przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy jak ciasto na klasyczne pierogi i wycinamy kółka.
lub TM wszystko 2 min/interwał

Nadzienie Chilli con carne

500 g mielonej wołowiny
2 ząbki czosnku
1 mała cebula lub 1/2 dużej
1 duży, sparzony i obrany pomidor
150 ml czerwonego wina
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki fasoli czerwonej
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 szczypty pieprzu cayenne
sól, pieprz do smaku
oliwa do smażenia

Do podania:
kwaśna, gęsta śmietana
lub
ryż 

Czosnek i cebulę siekamy w kosteczkę, smażymy na patelni ok. 2 minuty. Dodajemy wołowinę, smażymy do zarumienienia. Dolewamy czerwone wino, zwiększamy ogień, odparowujemy ok.5 minut. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora lub pół puszki krojonych pomidorów. Zmniejszamy ogień, dodajemy kukurydzę, pieprz cayenne, paprykę słodką, sól i pieprz. (W zależności od użytych pomidorów - a szczególnie te z puszki są dość kwaśne-można dodać pół łyżeczki cukru.) Gotujemy 10 min. Na końcu dorzucamy odsączoną fasolę. Mieszamy, studzimy.

Nadziewamy pierogi i pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni C.

Podajemy na ciepło lub zimno z gęstą śmietaną.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz