środa, 15 stycznia 2014

Szybkie polędwiczki z sosem musztardowym i puree ziemniaczanym


Polędwiczki w sosie musztardowym to idealne danie "na szybko" ponieważ mięso smaży się zaledwie kilka minut, a i sos robi się w mig i nie może się nie udać. 


Czego potrzebujemy?
(porcja dla 2 osób)

250 g polędwiczki wieprzowej
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy francuskiej
100 ml śmietanki 30%
100 ml wody
sól, pieprz

Puree ziemniaczane:

300 g ziemniaków
1 łyżka masła
1 łyżka mleka
sól

Do podania:
koperek

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Polędwiczkę oczyszczamy z białych włókiem i kroimy na 6 plastrów. Każdy z plastrów po kolei układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy.
Szalotkę i czosnek kroimy w plasterki. Na małej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy szalotkę i czosnek, chwilę podsmażamy (uważamy żeby nie zbrązowiały) dolewamy śmietankę i dodajemy musztardę. Zmniejszamy ogień. Gotujemy 3 minuty. Kiedy sos zgęstnieje dodajemy wodę, gotujemy 3 minuty. Konsystencja powinna być kremowa. Doprawiamy do smaku(ostrożnie z solą, bo musztarda daje intensywny smak).

Na większej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i smażymy na niej polędwiczki, max.2-3 minuty z każdej strony. Solimy polędwiczki dopiero po usmażeniu, żeby nie były twarde. Wykładamy z patelni na talerzyk i przykrywamy folią aluminiową, aby mięso "odpoczęło".

Ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło i mleko. Rozgniatamy na gładko. W razie potrzeby lekko solimy.
Zdjęcie też robione w pośpiechu, więc za niedociągnięcia przepraszam. :)

2 komentarze:

  1. Polędwiczki i kremowy sos - pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń