czwartek, 9 stycznia 2014

Maślana chałka śniadaniowa




Czego potrzebujemy?
(ok.12 kromek)

1 jajko
1 żółtko (białko pozostawić do posmarowania chałki przed pieczeniem)
50 g masła pokrojonego na kawałki
30 g cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego
20 g świeżych drożdży
75 g mleka (1/3 szklanki)
250 g mąki pszennej do wypieków
1/2 łyżeczki soli

Thermomix (przepis z książki podstawowej)

1. Do naczynia miksującego włożyć jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, podgrzać           
4 min/37 stopniC/obr.2

2. Dodać po kolei wszystkie pozostałe składniki i wyrobić 3 min/interwał.

Nigdy nie robiłam chałki bez Thermomixa, ale myślę że uda się ten przepis odtworzyć.

1. Mleko lekko podgrzać z masłem.
2. W dużej misce wymieszajmy ciepłe mleko z drożdżami, dodać jajko i żółtko, cukier i cukier waniliowy. Roztrzepać widelcem lub trzepaczką.
3. Dodać mąkę oraz sól (soli nie można dodawać bezpośrednio do drożdży bo nie wyrosną). Wymieszać łyżką, wyłożyć na blat i wyrobić, dodając więcej mąki jeśli by się lepiło. Ciasto powinno być sprężyste i nie lepić się prawie wcale. Odłożyć na papier do pieczenia.


Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce przykrywając folią spożywczą lub posmarować wierch olejem. Po tym czasie podzielić ciasto na 3 części, uformować wałeczki i zapleść jak warkocza. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni C. Piec na papierze do pieczenia 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz