piątek, 17 stycznia 2014

Szarlotka z jabłkami i kruszonką


Szarlotka. Podobno nie musi być z jabłkami, bo to ogólna nazwa ciasta na kruchym spodzie z owocami, którymi mogą być brzoskwinie, morele czy gruszki. Dla mnie szarlotka to synonim jabłecznika i chyba zawsze tak pozostanie. Podawana koniecznie na ciepło z lodami bakaliowymi lub waniliowymi.


Czego potrzebujemy?
Z powodu chwilowego braku dostępności do typowych dla szarlotki kwaśnych jabłek (np. typu reneta) użyłam jabłek słodkich typu ligol i niewielkiej ilości cukru.

1,5 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
sok z połowy cytryny
3 łyżki brązowego cukru demerara (lub do smaku w zależności od jabłek)
1 łyżeczka cukru waniliowego
Kruchy spód:
300 g mąki pszennej
200 g masła pokrojonego na kawałki
100 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
Kruszonka:
70 g mąki
50 g cukru
50 g masła

Ile gramów produktów zmieścisz w jednej szklance? Skorzystaj z miar kuchennych klikając w link 

Ciasto kruche zagniatamy w kulę. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki.
TM wszystkie składniki 40s/obr.5

Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy w kostkę. Na patelnię wsypujemy sok z cytryny, cukier, cukier waniliowy, cynamon i jabłka. Smażymy 15-20 minut, aż jabłka zaczną się lekko rozpadać.
TM wszystkie składniki rozdrobnić 2s/obr.4 podgrzewać 10min/100 stopni/obr.1

Kruszonka:
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier i mąkę, energicznie mieszamy.
TM wszystkie składniki 10s/obr.6 

Ciastem kruchym wyklejamy okrągłą formę razem z rantami. Nakłuwamy widelcem. Przekładamy jabłka. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz