Sos boloński jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Bolonii i można go użyć do przygotowania wielu makaronów (lasagne, tagliatelle, conchiglie), a nawet wykorzystać do zapiekanki ziemniaczanej lub jako bazę do chilli con carne, dlatego przepis na naprawdę dobry sos boloński warto zachować sobie w pamięci. Tradycyjnie wykonuje się go z różnego rodzaju mięs (głównie wołowiny i wieprzowiny) z dodatkiem pomidorów i innych warzyw wchodzących w skład tzw. włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) i czerwonego wina. Tradycją też jest gotowanie sosu bolońskiego bardzo długo, nawet do kilku godzin. Tylko... kto w czasie codziennej gonitwy może pozwolić sobie na gotowanie sosu bolońskiego 2 czy 4 godziny?
Tymczasem przepis na szybki makaron spaghetti z sosem bolognese.
Czego potrzebujemy?
(składniki dla 2 osób)
ok. 100 g makaronu
puszka pomidorów krojonych
250 g mielonego mięsa (wieprzowego z szynki, z łopatki, wołowiny lub mieszane)
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera
1 łodyga selera
1 szalotka (można zastąpić połową zwykłej cebuli)
100 ml wina czerwonego
dodatkowo opcjonalnie łyżka octu balsamicznego jeśli lubimy intensywne smaki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki bazylii lub kilka posiekanych listków świeżej
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
ser tarty do podania (najlepiej parmezan, correggio albo pecorino)
ser tarty do podania (najlepiej parmezan, correggio albo pecorino)
Makaron gotujemy w mocno posolonej wodzie al dente (czyli minutę krócej niż podano na opakowaniu)
Szalotkę, seler i czosnek kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szalotkę, seler i czosnek, smażymy minutę. Dorzucamy mięso, smażymy do zarumienienia. Wlewamy wino, zwiększamy ogień, smażymy kilka minut, aż alkohol odparuje. Dodajemy pomidory w puszce, cukier, ocet balsamiczny, zmniejszamy ogień, gotujemy ok.10 minut. Międzyczasie dodajemy oregano, bazylię (gdy używamy świeżej dodajemy ją na końcu gotowania), sól i pieprz do smaku.
Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnie do sosu. Mieszamy. Podajemy obficie posypane tartym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz