Czego potrzebujemy?
(porcja dla 2 osób)
makaron penne - w ilości trochę mniej niż pół opakowania, ale ja nie jestem wyznacznikiem jeśli chodzi o makaron (zawsze ugotuje za dużo) i na następny raz odmierzę szklanką, żeby napisać dokładnie,
pojedyńcza pierś z kurczaka
1/2 puszki krojonych pomidorów
2 łyżki serka mascarpone
1 szalotka lub 1/2 małej cebulu
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka cukru (lub do smaku- w zależności od pomidorów)
1 łyżka octu balsamicznego (można pominąć)
słodka papryka
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
parmezan lub correggio do podania
Gotujemy makaron al dente.
Pierś oczyszczamy i kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę i czosnek siekamy. Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę, po ok.3 minutach posypujemy słodką papryką dla smaku i ładnego koloru ( nie przyprawiamy kurczaka papryką od razu, bo zbyt długo smażona gorzknieje) oraz cebulę i czosnek. Smażymy jeszcze kilka minut i dodajemy pomidory z puszki, łyżeczkę cukru, łyżkę octu balsamicznego, sól i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dodajemy mascarpone i rozprowadzamy je drewnianą łyżką. Wrzucamy odcedzony, ugotowany makaron i chwilę razem podgrzewamy.
Wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem lub correggio.
uwielbiam takie penne :) + suszone pomidory i nać pietruszki
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio makaron z sosem pomidorowym z dodatkiem mascarpone właśnie. Serek dodaje fajnej delikatności :)
OdpowiedzUsuńMusi być pysznie!
OdpowiedzUsuń