środa, 9 października 2013

Rozgrzewający krem dyniowy z chilli


Czego potrzebujemy?
(przepis na 4-5 porcji)

400 g puree z dyni (lub upieczonej dyni pokrojonej w kostkę)*
300-500 ml bulionu ( w zależności jak gęsty krem chcemy otrzymać i ile wody jest w naszej dyni)
50 ml śmietanki 18%
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
szczypta chilli cayenne
sól, pieprz
posiekana suszona lub świeża papryczka chilli (można pominąć)

Cebulę kroimy w kostkę i solimy, czosnek i papryczkę chilli (jeśli używamy) siekamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i na średnim ogniu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i papryczkę chilli ok. 3 minuty. Chwilę przed końcem dodajemy czosnek pokrojony w plasterki (żeby się nie spalił). Dorzucamy puree lub upieczoną dynię w kawałkach, całość smażymy 5 minut i dolewamy bulion. Gotujemy ok. 10 minut. Zdejmujemy z ognia i blenderujemy na gładki krem. Dodajemy przyprawy i śmietankę oraz zagotowujemy pod przykryciem na małym ogniu( zupa krem jest ciężka i będzie chlapać). Zdejmujemy z ognia i ostatecznie doprawiamy do smaku. Krem podajemy gorący z kleksem śmietany :)


* Dynię pieczemy w kawałkach ok.20 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu skóra zdejmie się bez żadnego problemu, a obieranie to najgorszy element przy przygotowywaniu dań z tego warzywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz