środa, 30 października 2013

Tarta porowa z chilli i serem feta


Tarta z duszonymi porami i serem feta w masie jajecznej ze śmietaną. Całość zapieczona z pikantnym serem i papryczką chilli.  Można ją odgrzewać, więc idealnie nadaje się na lunch do pracy. Smaczna na ciepło, jak i na zimno. Dobrze smakuje z mini sałatką ze świeżych warzyw z sosem vinegrette.

Czego potrzebujemy?

Ciasto kruche*:

1 czubata szklanka mąki
150 g zimnego masła masła
1 łyżeczka soli
1 jajko

Farsz:

1/2 pora (białej i jasnozielonej części
100 g sera feta
1/2 cebuli lub 2 szalotki
1 papryczka chilli
2 jajka + 1 żółtko
1/2 kubeczka śmietany 12% lub 18%
1 łyżeczka oregano
1 papryczka chilli
tarty ser o wyrazistym smaku do posypania  - ja użyłam włoskiego Provolone Piccante, z powodzeniem nada się Parmezan czy inny ulubiony
sól, pieprz
3-4 łyżki oliwy

Do podania: szczypiorek, płatki suszonego chilli

*można użyć gotowego ciasta kruchego, jeśli nie lubimy wyrabiania, albo nie mamy na nie czasu

Z mąki usypujemy górkę, w środku robimy wgłębienie i dodajemy w pokrojone w kostkę masło, jajko i sól. Zagniatamy z zewnątrz do środka rozcierając masło. Uformować w kulę zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na 15 minut do lodówki.

Wersja na Thermomix: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w naczyniu miksującym i wyrabiamy 20s/obr.6.

Por kroimy wzdłuż na połowę, siekamy w półtalarki i solimy, żeby trochę zmiękł. Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i pora ok.15 minut (uważając by się nie przypaliły) Przesuwamy na bok patelni i dorzucamy chilli pokrojone w plasterki, smażymy ok.3 minuty.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Formę do tarty wyklejamy cienko ciastem kruchym,przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np: grochem, fasolą lub odważnikami jeśli je mamy. Pieczemy 20 minut.
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, podduszonego pora, sól, pieprz, oregano i pokrojoną w kostkę fetę, całość posypujemy tartym serem. Na wierzchu układamy plasterki chilli. Farsz wyłożyć na podpieczony spód i piec w temperaturze 180 stopni C ok.20 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz