wtorek, 27 września 2016

Zielone spaghetti z sosem gorgonzola


Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

2 cukinie
1/2 brokuła
1/2 filetu z kurczaka
1 ząbek czosnku
100 g gorgonzoli
3-4 łyżki śmietanki 30%
pieprz, sól
olej roślinny do smażenia

Cukinie tniemy obieraczką julienne. Jeśli nie mamy takiej obieraczki możemy pociąć cukinie na cienkie plastry i później na paseczki.

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawimy solą i pieprzem. Czosnek siekamy. Brokuły blanszujemy w gorącej wodzie 4 minuty.

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy kurczaka. Kiedy kurczak się zarumieni dodajemy czosnek, brokuł podzielony na małe różyczki i cukinię. Smażymy razem ok. 3 minuty, dodajemy gorgonzolę i śmietankę. Smażymy razem do roztopienia sera. Możemy dodać soli i pieprzu według uznania.

Świetna, dużo lżejsza alternatywa dla makaronu!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz