wtorek, 20 września 2016

Mac and cheese czyli amerykański makaron z sosem serowym


Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

250 g krótkiego makaronu (np. rigatoni)
250 ml mleka
30 g mąki
30 g masła
1/4 łyżeczki soli
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
100 g startego sera cheddar

Makaron ugotować al dente.
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę cały czas mieszając trzepaczką. Od razu kiedy masa się połączy wlewamy część mleka i energicznie mieszamy. Powoli porcjami dolewamy mleko. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i stawał się aksamitny. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy starty ser i mieszamy do rozpuszczenia. Łączymy z makaronem i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz