środa, 5 marca 2014

Filet z kurczaka w sosie bazyliowym z zielonym groszkiem


Czego potrzebujemy?
(4 porcje)

 500g filetu z kurczaka
4 plastry szynki Serrano
300 ml śmietanki 30%
4-6 dużych łyżek pesto bazyliowego
pół szklanki mrożonego groszku

Propozycja podania:
Pieczone ziemniaki
Grillowane pomidorki cherry

Filety myjemy i dzielimy na mniejsze części (najlepiej 4 lub 8), każdą z nich lekko solimy i owijamy szynką.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy filety z każdej strony ok.7 minut na średnim ogniu. Dodajemy śmietankę i groszek, pozostawiamy chwilę na ogniu do zgęstnienia sosu, na końcu dodajemy pesto. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Sól nie powinna być już potrzebna, ponieważ szynka hiszpańska jest mocno słona.

Dodatki:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach na parze. Po ugotowaniu kroimy na ćwiartki lub ósemki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, spryskujemy oliwą i przyprawiamy tymiankiem, czosnkiem i mieloną gruboziarnistą solą morską. Wkładamy do piekarnika na 30 min. 200 stopni C.
Pomidorki kroimy na pół i podsmażamy na małej patelni na odrobinie oliwy, aż zmiękną, ok.5 minut.

1 komentarz:

  1. Gratuluję nominacji! Bardzo fajny blog! Zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń