poniedziałek, 31 marca 2014

Słodko-pikantne skrzydełka


Czego potrzebujemy?
(około 12 sztuk)

1 kg skrzydełek

Marynata:

25 g masła (ok. 2 łyżki)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru brązowego (np. Demerara)
1 łyżeczka chilli cayenne
2 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta pieprzu
sól

Przygotowujemy skrzydełka. Myjemy je i obcinamy lotki. Nacieramy solą. W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy resztę składników, mieszamy, aż cukier się rozpuści i wszystkie składniki połączą się. Przygotowaną marynatą zalewamy skrzydełka, dobrze rozprowadzamy, zostawiany w lodówce na 3-4 godziny.

Blachę z piekarnika wykładamy folią aluminiową i wkładamy pod ruszt, na którym układamy skrzydełka. Wytapiający się tłuszcz będzie na nią skapywał, ale ograniczymy zabrudzenia do minimum. Skrzydełka pieczemy w temperaturze 190 stopni C ok. 45 minut., mniej więcej w połowie czasu pieczenia przekładamy je na drugą stronę.

Podajemy same lub z ulubionym sosem, u mnie BBQ. Smacznego!

1 komentarz: