poniedziałek, 24 marca 2014

Tarta z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą


Czego potrzebujemy?

Spód:
150 g mielonego orkiszu lub mąki orkiszowej
150 g mąki pszennej
100 g pokrojonego w kostkę masła
1 jajko
1 łyżeczka oregano
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki wody

1 bakłażan
3 pomidory
2 czerwone cebule
1 kulka mozzarelli
2 łyżki oliwy
sól, świeżo mielony pieprz
oregano do posypania

Przepis na Thermomix:
Mielmy orkisz 30 s/obr.10
Dodajemy pozostałe składniki na ciasta do naczynia, wyrabiamy ciasto 30s./obr.4
Ciasto wyjmujemy, formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na ok.20 min. do lodówki.

Przepis:
Mąkę i miękkie masło łączymy ze sobą, aż będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy pozostałe składniki i łączymy całość w jednolite w strukturze ciasto.Formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na ok.20 min. do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy, wykładamy formę i nakłuwamy widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem. Pieczemy 15 minut w 90 stopniach C.

Bakłażana kroimy na podłużne cienkie plastry, posypujemy solą i układamy na sitku, aby puściły sok (ok.20 min.),po czym osuszamy je papierowym ręcznikiem. Czerwoną cebulę kroimy na krążki. Podsmażamy ok.3 minuty, zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni podsmażamy na oliwie bakłażany, aż zmiękną ale nie zarumienią się. Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, kroimy w plastry. Mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Na podpieczonym spodzie układamy pomidory, bakłażana,posypujemy mielonym pieprzem i solą, cebulę,plastry mozzarelli i posypujemy oregano. Pieczemy 10 minut.


2 komentarze: