sobota, 8 marca 2014

Ciasto czekoladowe z wiśniami


Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe, bardzo wilgotne, przełamane wiśniami. W konsystencji przypomina suflet czekoladowy, dlatego dobrze serwować je na ciepło, z lodami lub bitą śmietaną.

Czego potrzebujemy?

5 jajek
120 g cukru
200 g czekolady
1/2 słoika wiśni
50 g mąki + 1 łyżka do obtoczenia wiśni
125 g masła

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.
Czekolada rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej, lekko studzimy. Przelewamy do większej miski, dodajemy żółtka, cukier, miksujemy. Masę czekoladową dodajemy do piany z białek i delikatnie mieszamy aż do równomiernego połączenia się składników. Wiśnie odsączamy i obtaczamy w mące. Dodajemy do masy.
Pieczemy w piekarniku 25 minut w temp. 180 stopni C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz