poniedziałek, 24 lutego 2014

Wieprzowina z makaronem i warzywami po chińsku


Chińska kuchnia jest dla mnie jedną z najmniej wymagających czasowo kuchni świata. Warto zaopatrzyć się w makaron jajeczny do woka, który gotujemy tylko 3 minuty. Można taki dostać w Lidlu podczas Tygodnia Azjatyckiego, albo w delikatesach z kuchniami świata.

Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

pół opakowania makaronu do dań w woka
1/2 polędwiczki wieprzowej
2 cm imbiru
1 cebula biała
1 ząbek czosnku
2 garści mrożonej chińskej mieszanki warzyw lub świeżych warzyw (por, marchew, pietruszka,grzyby mun pokrojone w paski)
1/2 pęczka szczypiorku
1 suszona papryczka chilli
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki octu winnego

Makaron gotujemy 3 minuty. Odcedzamy.
W małej miseczce przygotowujemy sos: sos sojowy, ocet i pokruszona papryczka chilli
Polędwiczkę kroimy na plastry. Każdy plaster lekko rozbijamy dłonią i tniemy na cienkie paseczki. Czosnek, imbir oraz cebulę również kroimy w paski.
W woku lub w wysokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju sezamowego lub słonecznikowego. Wrzucamy polędwiczkę i mieszając obsmażamy ok. 2 minuty. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy około pół minuty po czym dodajemy resztę warzyw. Smażymy około 8 minut, dodajemy ugotowany makaron oraz sos. Mieszamy, aby składniki połączyły się ze sobą, posypujemy szczypiorkiem.


1 komentarz:

  1. z całym szacunkiem ale ten przepis jest strasznie do d**y napisany. W składnikach nie ma słowa o occie, a w przepisie się pojawia. W dodatku nie ma wzmianki o tym jak przygotować warzywa (marchew, pietruszka) czy trzeba je ugotować czy dodać surowe... nic.

    OdpowiedzUsuń