poniedziałek, 16 listopada 2015

Krewetki ze słodkim mango i chilli



Składniki przygotujcie i odmierzcie szybciej bo to danie, któremu szkodzi zbyt długi czas przygotowywania.

Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

24 sztuki krewetek
1 słodkie dojrzałe mango
1/2 świeżego chilli
100 ml białego wina
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła klarowanego do smażenia
1 łyżka zimnego masła
sól, pieprz

Do podania:
świeża kolendra
limonka
bagietka


Krewetki myjemy i obieramy z pancerzy, usuwamy jelito nacinając delikatnie wypukłą część krewetki. Czosnek i chilli kroimy w cienkie plasterki, mango obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane (możemy też smażyć na innym tłuszczu, którego zawsze używamy), wrzucamy krewetki i czosnek, dodajemy odrobinę soli i świeżo mielony pieprz. Po 1 minucie krewetki odwracamy, dodajemy wino, mango i chilli, redukujemy ok.3-4 minut aż mango się podgrzeje a wino wyparuje do połowy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę zimnego masła, aby sos stał się bardziej kremowy.
Na koniec posypujemy listkami kolendry w dowolnej ilości i dodajemy kilka kropel soku z limonki.

1 komentarz:

  1. Mango i krewetki razem w potrawie i już nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba.

    OdpowiedzUsuń