Czego potrzebujemy?
Spód:
100 g cukru
200 g zimnego masła, , pokrojonego na kawałki
300 g mąki pszennej
1 jajko
1 szczypta soli
1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
Krem:
250 g ricotty
200 ml śmietany 30%
2 łyżki miodu płynnego
Dodatki:
2 figi
garść borówek
Kruche ciasto szybko zagniatamy zagniatamy ze wszystkich składników lub wyrabiamy w melakserze. TM 40 sek./0br. 5
Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Zostawiamy do ostygnięcia.
Ubijamy śmietanę, a kiedy jest już gotowa dodajemy partiami ricottę i dwie łyżki miodu. Masę wykładamy na zupełnie ostudzony spód. Figi kroimy w cienkie plastry i układamy na wierzchu, wole miejsca uzupełniamy borówkami. Wierzch skrapiamy cienką strużka miodu. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Od jakiegoś czasy dokładnie taka za mną chodzi:)
OdpowiedzUsuń