niedziela, 4 października 2015

Miodowa tarta z figami i ricottą


Czego potrzebujemy?

Spód:

100 g cukru
200 g zimnego masła, , pokrojonego na kawałki
300 g mąki pszennej
1 jajko
1 szczypta soli
1,5 łyżeczki cukru wanilinowego

Krem:

250 g ricotty
200 ml śmietany 30%
2 łyżki miodu płynnego

Dodatki:

2 figi
garść borówek


Kruche ciasto szybko zagniatamy zagniatamy ze wszystkich składników lub wyrabiamy w melakserze. TM 40 sek./0br. 5
Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Zostawiamy do ostygnięcia.

Ubijamy śmietanę, a kiedy jest już gotowa dodajemy partiami ricottę i dwie łyżki miodu. Masę wykładamy na zupełnie ostudzony spód. Figi kroimy w cienkie plastry i układamy na wierzchu, wole miejsca uzupełniamy borówkami. Wierzch skrapiamy cienką strużka miodu. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.






1 komentarz: