środa, 6 lipca 2016

Jagodzianki!


Czego potrzebujemy?
(12 sztuk)

Ciasto:
550 g mąki pszennej
1 szklanka mleka
5 łyżek cukru
2 jajka
25 g świeżych drożdży

Farsz:
400-500 g jagód
3 łyżki cukru

Lukier:
100 g cukru pudru
2 łyżki wody

Przepis na Thermomix

Wszystkie składniki ciasta oprócz mąki wkładamy do thermomixa, mieszamy 4 minuty/37 stopni/obr.4. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto 3 min/interwał. Zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Wyjmujemy i chwilę zagniatamy.

Dzielimy ciasto na 12 kawałków i rozwałkowujemy niezbyt cienko na placuszki. Jagody przesypujemy cukrem. Na każdy kawałek ciasta nakładamy ok.4-5 łyżeczek jagód i dokładnie sklejamy. Na blaszce układamy jagodzianki złączeniem do dołu i pieczemy 15 min. w temperaturze 180 stopni C.

Po ostudzeniu polewamy lukrem przygotowanym z połączenia cukru pudru i wody.

Uwaga: z jagodzianek podczas pieczenia będzie wydostawał się sok, ale nie rozkleją się i pozostaną kształtne

Żólte curry z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową


Czego potrzebujemy?
(4 porcje)

400 g fileta z indyka
6 młodych ziemniaków
garść żółtej fasolki szparagowej
1 puszka mleka kokosowego 
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka pasty curry 
1 łyżeczka żółtego curry w proszku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru brązowego
1/2 limonki
garść siekanej mięty

Do podania: danie bardzo syte bez dodatków, a dla głodomorów polecam ryż

Filet z indyka (można zastąpić kurczakiem) kroimy w paski. Młode ziemniaki oczyszczamy ze skórek i kroimy na ćwiartki. Fasolkę kroimy na połowę. Cebule i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy 1 łyżeczkę pastę curry (ja dodałam czerwoną ale może być też żółta), po chwili dodajemy mięso i cebulę oraz czosnek. Smażymy razem 2-3 minuty i po tym czasie całość zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy cukier, sos sojowy i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw ok. 25 minut na małym ogniu. Na końcu dodajemy sok z limonki.
Podajemy posypane siekaną świeżą miętą.