wtorek, 28 października 2014

Chutney jabłkowo-gruszkowy do serów


Chutney to gęsty sos na bazie owoców i warzyw takich jak cebula i czosnek. Wywodzi się z kuchni indyjskiej, dlatego też ma charakterystyczny słodko-pikantny smak. Idealnie nadaje się do wszystkich serów i pieczonych mięs. Najbardziej popularne chutney u nas w kraju przygotowuje się z owoców, które są dostępne jesienią (gruszki, jabłka, śliwki, żurawina), dlatego teraz mamy najlepszą co do tego porę roku.

Czego potrzebujemy?
(ok. 800 ml)

400 g jabłek
400 g gruszek
1cebula  ok.80 g
1 ząbek czosnku
150 g brązowego cukru
20 g wody 
100 g octu winnego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki kurkumy
świeżo mielony pieprz

Przepis na Thermomix.

Owoce obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki.

Do naczynia miksującego wkładamy czosnek i cebulę rozdrobnić 3 s/obr. 5. Kopystką przełożyć do innego naczynia.

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier trzcinowy, gotować 5 min/100°C/obr. 1.

Dodać pieprz, rozdrobnioną cebulę i czosnek, jabłka, gruszki, ocet, sól i  kurkumę, gotować 45 min/100°C/obr. 1. Zamiast miarki na pokrywkę naczynia miksującego postawić koszyczek..

Przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy na 15 minut do góry nogami, aby się zawekowały.


Wariacje z gruszką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz