środa, 22 października 2014
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z warzywami
Czego potrzebujemy?
(2 porcje)
1 pojedynczy filet z kurczaka
1 marchewka
1/2 papryki czerwonej
1 mała cebulka
3 plastry ananasa
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
sól, pieprz
olej do smażenia
Sos:
syrop z puszki ananasów
2 łyżki keczupu
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Do podania:
biały ryż np. jaśminowy
Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, soli i pieprzymy. W miseczce łączymy łyżeczkę skrobi i łyżeczkę papryki i w tej mieszance obtaczamy kawałki kurczaka.
Marchewkę i paprykę kroimy w cienkie słupki. Cebulę kroimy w piórka. Ananasa kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w kubku lub filiżance.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka do zarumienienia, po czym przekładamy je do miseczki. Na tą samą patelnię dodajemy odrobinę oleju i wrzucamy paprykę, marchewkę i cebulę. Podsmażamy chwilę, podlewamy dwiema łyżkami wody i podsmażamy, aż warzywa zmiękną, ale jednocześnie pozostaną chrupkie- ok. 3.minuty.
Do warzyw dodajemy kurczaka, ananasa i wcześniej przygotowany sos. Smażymy razem mieszając nie dłużej niż 3-4 minuty.
Podajemy z białym ryżem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz