poniedziałek, 20 października 2014

Indyjski chlebek Naan


Czego potrzebujemy?
(6 sztuk-2 porcje)

110 gramów mleka
1 jajko lekko roztrzepane
7 gramów oliwy z oliwek lub masła klarowanego4
0 gramów gęstego jogurtu typu greckiego 
7 g drożdży świeżych
270 gramów mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli

Na dodaek:
sezam, czarnuszka, czosnek, zioła
Przepis na Thermomix

Mleko, jajko, jogurt, oliwę oraz drożdże wymieszać 3 sek./ obr.7
Podgrzać 3 Min. /50ºC/ obr.2
Dodać mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia i wyrobić ciasto 3 min./Zablokowany/Interwał


Ciasto przełożyć do nasmarowanej oliwą dużej miski, szczelnie owinąć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazować przez uklepanie ręką i wyłożyć na posypany mąką blat.
Podzielić na 6 kawałków. Każdy z nich rozwałkować lub rozciągnąć ręką na placki.

Piekarnik nagrzać do 250 stopni razem z dużą blachą do pieczenia na górnej półce.

Dodajemy posypki wedle uznania :
  • świeża kolendra, czosnek, rozmaryn, pietruszka
  • ziarenka maku, sezamu, słonecznika, czarnuszka
Dodatki lekko "wwałkować" w ciasto.

Na gorącej blaszce układamy po 3 placki i pieczemy ok. 8 minut do momentu, gdy " nabiorą złotego koloru. Bardzo uważamy przy zdejmowaniu i układaniu placków na blaszce. Możemy też zamiast blaszki użyć kamienia do pizzy.

Upieczone placki zawijamy w płócienną ściereczkę kuchenną dla zachowania temperatury. Podawać na ciepło do wszelkich potrawek i sosów indyjskich.

Naan dobrze sprawdzi się też w charakterze przekąski na imprezę z różnymi sosami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz