środa, 1 października 2014

Czerwone curry z kurczakiem i dynią



Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

1 filet z kurczaka
1/2 cukinii
1 szalotka
150 g obranej dynii
1 ząbek czosnku
2 cm korzenia imbiru
1łyżeczka pasty curry
200 ml mleka kokosowego
1/2 puszki pomidorów (możemy zastąpić 2 świeżymi pomidorami)

2 łyżeczki cukru brązowego
sok z 1/2 limonki
szczypta suszonej trawy cytrynowej (opcjonalnie)
sól
3-4 łyżki oleju do smażenia

Do podania:
ryż jaśminowy (1/2 szklanki na 2 porcje), świeża kolendra

Filet z kurczaka, dynię i cukinię kroimy w ok. 2 cm kostkę i solimy.
Imbir, szalotkę i czosnek siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego pastę carry, smażymy kilka sekund i dorzucamy filet z kurczaka. Po 2-3 minutach dodajemy czosnek i cebulkę a następnie dynię i cukinię. Smażymy chwilę po czym dodajemy mleko kokosowe i pomidory. Całość dusimy ok 15 minut na wolnym ogniu.

Pod koniec duszenia dodajemy cukier, sok z limonki, szczyptę sproszkowanej trawy cytrynowej i sól do smaku.

Podajemy z białym ryżem i świeżą kolendrą.


Dynia na słodko i słono Kuchnia tajska

2 komentarze:

  1. Mmm... moje smaki, zrobię w weekend podwójną porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne danie. To w curry uwielbiam, można dodać co się chce, zawsze pysznie, sezonowo :)

    OdpowiedzUsuń