poniedziałek, 22 września 2014

Sałatka Cezar z grzankami czosnkowymi


Czego potrzebujemy?
(na 1 porcję)

2-3 liście sałaty
100 g filetu z kurczaka
2 plasterki boczku
4 pomidorki cherry
1 ząbek czosnku
parmezan starty w plasterki

Dressing cezar:
(2 porcje)

1 żołtko
5 łyżek oliwy z oliwek
1 starty, mały ząbek czosnku
1 łyżka startego parmezanu
świeżo mielony pieprz
sól do smaku (opcjonalnie)

Po podania:
Bagietka


Dressing cezar przygotowujemy miksując dokładnie wszystkie składniki blenderem lub w Thermomixie. Sos powinien mieć konstystencje majonezu.

Filet z kurczaka i boczek kroimy w paski. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy razem na niewielkiej ilości oliwy, aż kurczak się zarumieni a boczek wytopi się i będzie chrupiący.

Ząbek czosnku obieramy i kroimy na pół. Bagietkę kroimy na kromki, smarujemy masłem i nacieramy czosnkiem. Wstawiamy na kilka minut do piekarnika lub podsmażamy na patelni, na której smażyliśmy mięso.

Liście sałaty dzielimy na kawałki i mieszamy z dressingiem w oddzielnej misce. Przekładamy na talerz. Na sałacie układamy kurczaka i boczek, posypujemy tartym na cienkie plasterki parmezanem. Podajemy z bagietką.

Uwaga!
Sałatki są dietetyczne tylko wtedy, kiedy nie jemy ich z dużą ilością kalorycznych sosów. Dressing Cezar niestety należy do grupy dodatków, które zawierają sporo kalorii. Możemy zastąpić go klasycznym vinegrettem lub skropić oliwą i sokiem z cytryny. Nigdy nie używajmy gotowych sosów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz