poniedziałek, 15 września 2014

Ravioli z dynią i serem feta



Czego potrzebujemy?
(4 porcje)
Ciasto makaronowe:
400 g mąki
100 g wody
2 szczypty soli
2 jajka

1 białko do smarowania

Farsz:

300 g upieczonej dyni 
100 g sera feta
1  mała cebula
1 ząbek czosnku
pieprz, sól do smaku(w zależności od tego jakiego sera użyjemy)

Ciasto na makaron przygotowałam z podstawowego przepisu na Thermomix, ale wszystkich nieposiadających TM odsyłam do tego linka, gdzie krok po kroku opisane jest wyrabianie ciasta ręcznie.

Gotowe ciasto dzielimy na 4 części, przykrywamy ściereczką i odkładamy na czas przygotowania farszu.

Farsz przygotowujemy z upieczonej wcześniej dyni - pieczemy w kawałkach 20 minut w temperaturze 220 stopni C. Dynię obieramy i oczyszczamy z pestek dopiero po upieczeniu! Cebulkę i czosnek siekamy i szklimy na patelni. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy do smaku.

Przygotowujemy ravioli. Na posypanym mąką blacie bardzo cienko rozwałkowujemy 2 pierwsze placki. Jeden z nich smarujemy białkiem i nakładamy na niego po łyżeczce farszu w odstępach ok. 4 cm (jak na zdjęciu), po czym przykrywamy drugim płatem ciasta i dociskamy boki wokół każdej porcji farszu. 
Ravioli wycinamy na pomocą specjalnego nożyka do ravioli, albo po prostu nożem do pizzy. Każdej sztuce ponownie dociskamy brzegi i odkładamy na oprószoną mąką powierzchnie. Powtarzamy z pozostałymi częściami ciasta. Gotowe ravioli gotujemy w osolonej wodzie ok.4-5 minut. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła i garść świeżej szałwi. Przekładamy partiami ugotowane ravioli na patelnie i chwilę razem smażymy. Podajemy polane tak powstałym masełkiem szałwiowym.



Dynia na słodko i słono

2 komentarze:

  1. Mniam! 5 minut temu skończyłam późne śniadanie a znowu zrobiłam się głodna...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm... wyglądają pysznie :D już w tym sezonie jadłam pierożki z dynią i wiem, że są pycha ;D

    OdpowiedzUsuń