niedziela, 21 września 2014

Pikantny krem z pieczonej dyni


Czego potrzebujemy?
(ok.6 porcji)

1,5 kg dyni
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 ml śmietanki 30%
1/2 pikantnej papryczki czereśniowej
sól, pieprz
3 szklanki wody lub bulionu

Dynię pieczemy w piekarniku ok.20 minut w temperaturze 220 stopni C. Jeżeli kupiliśmy dynię w całości to kroimy ją na 3-4 kawałki. Po upieczeniu studzimy i obieramy ze skórki oraz usuwamy gniazda nasienne (najlepiej dużą łyżką), kroimy w dużą kostkę.

Cebulę, czosnek i papryczkę (bez pestek) siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, chwilę szklimy cebulę i czosnek, dorzucamy dynię, papryczkę i dolewamy gorący bulion lub wodę.  Całość gotujemy ok.5 minut na średnim ogniu, aż dynia będzie się rozpadać.

 Miksujemy blenderem na krem. Na końcu dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu greckiego dla złagodzenia smaku. Smacznego!


Dynia na słodko i słono

1 komentarz:

  1. pieczona dynia... zawsze jak robię krem z pieczonej dyni to po upieczeniu zjadłam jej połowę, bo nie mogę się powstrzymać :)

    OdpowiedzUsuń