poniedziałek, 13 października 2014

Tarta z pomidorami malinowymi i cheddarem



Czego potrzebujemy?
(8 porcji)

Kruchy spód:

250 g maki
125 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli

Farsz:

5 pomidorów malinowych
garść liści bazylii
100 g sera cheddar
2 jajka
5 łyżek śmietany 18%
sól, świeżo mielony pieprz

Do podania:
jogurt grecki

Spód na tartę najlepiej przygotować w Thermomixie lub w mikserze z odpowiednią funkcją. Jak zrobić to bez użycia sprzętu elektrycznego można podejrzeć np. tutaj -> http://www.youtube.com/watch?v=iGe_xVEKt38 .

Wyrobione ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut.

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę,solimy i mieszamy z posiekaną bazylią, po czym przekładamy na sitko, żeby obciekły.

Formę do tarty wykładamy kruchym ciastem. Nakłuwamy je widelcem i wykładamy folią aluminiową. Na folię wysypujemy fasolę lub groch w celu obciążenia, aby ciasto nie urosło i nie zdeformowało się. Pieczemy 15 minut w 190 stopniach C, po tym czasie zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5 minut.

Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem.

Wyjmujemy spód z piekarnika, lekko studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.

Na przestudzony spód wykładamy pomidory, zalewamy całość równomiernie mieszanką śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu posypujemy startym cheddarem. Pieczemy 25 minut.

Świetnie smakuje na ciepło z jogurtem greckim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz