poniedziałek, 13 października 2014

Zupa czosnkowa na grypę


Czego potrzebujemy?
(3 porcje)


750 ml bulionu
1 liść laurowy
3 ziemniaki
100 g boczku wędzonego
1 mała cebula
2 łyżeczki majeranku
5 ząbków czosnku (można dać więcej)
1 jajko
świeżo mielony pieprz
sól

Do podania:
tarty ser (np.cheddar), grzanki

W garnku zagotowujemy bulion. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Gotujemy w bulionie.

Boczek i cebulkę kroimy drobno. Najpierw podsmażamy na patelni boczek, a kiedy się wytopi i zarumieni przekładamy go do bulionu. Na tej samej patelni podsmażamy (ale nie rumienimy) cebulkę. Jeżeli boczek nie był tłusty i wytopiło się z niego zbyt mało, aby podsmażyć cebulkę-dodajemy odrobinę oleju. Usmażoną cebulę również przekładamy do garnka.
Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Dodajemy majeranek,pieprz i sól do smaku.

Wszystko razem zagotowujemy do miękkości ziemniaków.Zestawiamy z ognia.

Do zupy dodajemy rozbełtane jajko i energicznie mieszamy.

Podajemy z tartym serem i grzankami.

Dużo zdrowia ;)

1 komentarz: