poniedziałek, 13 października 2014
Zupa czosnkowa na grypę
Czego potrzebujemy?
(3 porcje)
750 ml bulionu
1 liść laurowy
3 ziemniaki
100 g boczku wędzonego
1 mała cebula
2 łyżeczki majeranku
5 ząbków czosnku (można dać więcej)
1 jajko
świeżo mielony pieprz
sól
Do podania:
tarty ser (np.cheddar), grzanki
W garnku zagotowujemy bulion. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Gotujemy w bulionie.
Boczek i cebulkę kroimy drobno. Najpierw podsmażamy na patelni boczek, a kiedy się wytopi i zarumieni przekładamy go do bulionu. Na tej samej patelni podsmażamy (ale nie rumienimy) cebulkę. Jeżeli boczek nie był tłusty i wytopiło się z niego zbyt mało, aby podsmażyć cebulkę-dodajemy odrobinę oleju. Usmażoną cebulę również przekładamy do garnka.
Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Dodajemy majeranek,pieprz i sól do smaku.
Wszystko razem zagotowujemy do miękkości ziemniaków.Zestawiamy z ognia.
Do zupy dodajemy rozbełtane jajko i energicznie mieszamy.
Podajemy z tartym serem i grzankami.
Dużo zdrowia ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
I świetnie leczy przeziębienia :)
OdpowiedzUsuń