wtorek, 28 października 2014

Marynowane grzybki w zalewie słodko-kwaśnej

Czego potrzebujemy?
(1 litr zalewy ok.12 małych słoiczków)

świeże grzybki, najlepiej małe w całości lub większe pokrojone na części

4 szklanki wody
1 szklanka octu
4-5 łyżek cukru
2 łyżeczki soli

Dodatkowo do każdego słoiczka 200 ml:
po 1 liściu laurowym
po 2 plasterki cebuli
po 2 ziarna ziela angielskiego
po 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy

Grzybki wcześniej gotujemy z dodatkiem łyżki octu (wtedy nie ściemnieją) ok.10 minut. Odcedzamy i przekładamy do 3/4 wysokości słoiczków. Na wierzchu układamy dodatki. Zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy ok. 15 minut w garnku wyłożonym bawełnianą ściereczką. Wyjmujemy i studzimy.

Uwaga: Nie należy się przejmować, jeśli po pasteryzacji wieczka będą wypukłe, ponieważ "wciągną się" po jakimś czasie.



1 komentarz: