poniedziałek, 6 października 2014

Gulasz wołowy na czerwonym winie z pieczarkami



500 g mięsa wołowego z łopatki
2 cebule
2 ząbki czosnku
300 g pieczarek
1 mała czerwona papryka
szklanka wody
120 ml wina
1 łyżeczka bulionu z TM
3 łyżeczki mąki
20g oleju
plus olej do smażenia na patelni

Przyprawy:
2 liście laurowe
3 suszone grzybki
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli plus do smaku

Do podania:
ogórki kiszone, puree ziemniaczane z koperkiem

Mięso kroimy w ok.1,5 cm kostkę (nie solimy!) i obtaczamy w mące.Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy wołowinę ok.3-4 minuty, aż zetnie się z wierzchu.

Do Thermomixa wrzucamy cebulę i czosnek, rozdrabniamy 5 sek/obr.5.  Dodajemy olej, dusimy 3 min/Varoma/obr.1

Dodajemy mięso dusimy 5 min/100 stopni/wsteczne/mieszanie i mniej więcej w połowie tego czasu dolewamy wino.

Dodajemy wodę, przyprawy, koncentrat bulionu gotujemy 60 minut/100 stopni/wsteczne, a na pokrywę zamiast miarki stawiamy koszyczek.

Na patelni, na której smażyliśmy mięso podsmażamy pieczarki. Najlepiej jeśli użyjemy małych, wtedy podsmażamy całe, obrane kapelusze.

15 minut przed końcem gotowania dodajemy paprykę pokrojoną w słupki i podsmażone wcześniej pieczarki. Solimy do smaku, jeśli jest taka potrzeba.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz