środa, 29 października 2014

Polędwiczka w sosie z cydru i glazurowanymi jabłkami


Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

300 g polędwiczki wieprzowej
200 ml cydru
50 ml śmietany 30 %
2 jabłka
2 szalotki
1 łyżka brązowego cukru
oliwa z oliwek
łyżka masła klarowanego
gałązka rozmarynu
sól, pieprz

Polędwiczkę oczyszczamy z błonek i kroimy na plastry ok.1,5 cm, które rozbijamy dłonią, solimy i pieprzymy. Rozmaryn (same igły) drobno siekamy.

Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i wydrążamy. Szalotki kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i masło klarowane, podsmażamy szalotki ok. 1 min. po czym dorzucamy jabłka, łyżkę cukru i glazurujemy ok. 5 minut delikatnie mieszając. Jabłka powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Dodatki przekładamy do miseczki, odstawiamy.

Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejne kilka łyżek oliwy i smażymy polędwiczki max. 2 min. z jednej strony. Dolewamy 200 ml cydru i redukujemy do połowy na dużym ogniu. Dodajemy śmietanę i czekamy, aż sos nabierze kremowej konsystencji. Na patelnie przekładamy jabłka, posiekany rozmaryn i wszystko razem  delikatnie mieszamy.

Podajemy z pieczywem lub puree warzywnym (u mnie purre z zielonego groszku).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz