piątek, 7 listopada 2014

Pikantny krem z marchwi z pomarańczą

Czego potrzebujemy?
(4 porcje)

400 g marchwi
350 g bulionu (ok.1,5 szklanki)
sok z 1 pomarańczy
1 cm imbiru
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chilli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
oliwa z oliwek

Marchew obieramy i kroimy w cienkie talarki. Cebulę, imbir i czosnek obieramy i siekamy. Z papryczki chilli usuwamy nasionka i również siekamy. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulkę, czosnek,chilli i imbir ok.1 minuty, dorzucamy talarki marchwi i smażymy, aż warzywa trochę zmiękną ok.5 minut. Zalewamy bulionem i dusimy razem 15 minut. Po tym czasie dodajemy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, przyprawy i całość miksujemy blenderem.

Przepis na Thermomix:

Marchew, czosnek, imbir i cebulę obieramy, wrzucamy do naczynia miksującego na 5s/obr.5. Dodajemy chilli, 20 g oliwy z oliwek i podduszamy 5min/Varoma/obr.2. Dodajemy bulion (wodę+1 łyżeczka koncentratu bulionu) i gotujemy 15min/100stopni/obr.2. Dodajemy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy i miksujemy 20s/obr.10.


Szybkie zupy!

2 komentarze:

  1. Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń