piątek, 21 listopada 2014
Grillowane krewetki w marynacie z imbirem i chilli
Czego potrzebujemy?
(2 porcje)
400 g świeżych krewetek black tiger
Marynata:
1 starty ząbek czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1 posiekana papryczka chilli
2 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki ciemnego rumu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sok z 1/2 limonki
1 łyżka oleju
2 łyżki sosu sojowego
ananas
Dodatki:
mix sałat
pomidorki cherry
ciemne oliwki
vinegrette balsamiczny
Wykonanie przepisu zaczynamy od przygotowania krewetek.
Odcinamy łepek i zaczynając od nóżek delikatnie usuwamy łuski. Pozostawiamy ogonek. Każdą krewetek lekko nacinamy na grzbiecie i usuwamy ciemne jelito. Myjemy i osuszamy krewetki papierowym ręcznikiem.
Wszystkie składniki marynaty łączymy w miseczce i wkładamy do niej krewetki. Odstawiamy do lodówki na ok.30 minut.
Zamarynowane krewetki możemy grillować* w formie szaszłyków przygotowanych z dodatkiem ananasa. W takiej formie wygodniej się je grilluje i wszystkie będą miały taki sam stopień wysmażenia, ponieważ w tym samym czasie zostaną odwrócone. Krewetki smażymy bardzo krótko ok.2 minut na stronę. Zdejmujemy z patelni jak tylko staną się różowe.
*Uwaga: Najlepiej użyć patelni grillowej lub przygotować krewetki na ruszcie grilla węglowego.
Podajemy bez dodatków lub z lekką sałatką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz