piątek, 21 listopada 2014

Grillowane krewetki w marynacie z imbirem i chilli


Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

400 g świeżych krewetek black tiger

Marynata:

1 starty ząbek czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1 posiekana papryczka chilli
2 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki ciemnego rumu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sok z 1/2 limonki
1 łyżka oleju
2 łyżki sosu sojowego
ananas

Dodatki: 
mix sałat
pomidorki cherry
ciemne oliwki
vinegrette balsamiczny

Wykonanie przepisu zaczynamy od przygotowania krewetek.
 Odcinamy łepek i zaczynając od nóżek delikatnie usuwamy łuski. Pozostawiamy ogonek. Każdą  krewetek lekko nacinamy na grzbiecie i usuwamy ciemne jelito. Myjemy i osuszamy krewetki papierowym ręcznikiem.

Wszystkie składniki marynaty łączymy w miseczce i wkładamy do niej krewetki. Odstawiamy do lodówki na ok.30 minut.

Zamarynowane krewetki możemy grillować* w formie szaszłyków przygotowanych z dodatkiem ananasa. W takiej formie wygodniej się je grilluje i wszystkie będą miały taki sam stopień wysmażenia, ponieważ w tym samym czasie zostaną odwrócone. Krewetki smażymy bardzo krótko ok.2 minut na stronę. Zdejmujemy z patelni jak tylko staną się różowe.

*Uwaga: Najlepiej użyć patelni grillowej lub przygotować krewetki na ruszcie grilla węglowego.

Podajemy bez dodatków lub z lekką sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz