poniedziałek, 1 grudnia 2014

Cannelloni z pieczoną papryką i porowym beszamelem


Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

8-9 rurek cannelloni
300 g mielonego mięsa z indyka
2 papryki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 kulka mozzarelli
oliwa do smażenia
1 łyżka masła klarowanego

Sos beszamelowy:
100 g pora
250 ml mleka
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki białego piepru

Sos pomidorowy:
1 szklanka passaty pomidorowej
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
1 łyżeczka oregano

Papryki kroimy na połowę i usuwamy gniazda nasienne. Układamy skórką do góry w naczyniu żaroodpornym lub na folii aluminiowej, pieczemy 25 minut na wyższej półce w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu lekko studzimy i zdejmujemy skórkę.

Upieczoną paprykę, cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i podsmażamy ok. 1 minutę. Dodajemy mięso i przyprawy, smażymy razem ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Jeżeli w trakcie smażenia mięso mielone nam się sklei, możemy je rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków- łatwiej będzie napełniać cannelloni.

Białą część pora kroimy wzdłuż na połowę a później na półtalarki, solimy i odstawiamy na 5 minut. Na małej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim por ok. 3 minuty. Przekładamy do miseczki.
Na tej samej patelni przygotowujemy sos beszamelowy. Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy trzepaczką i podsmażamy ok.1-2 minuty, powoli dodajemy mleko cały czas mieszając i rozbijając grudki. Po dodaniu całości mleka dodajemy sól i pieprz oraz wcześniej podduszonego pora.

Sos pomidorowy przygotowujemy łącząc wszystkie składniki. Wylewamy go na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy układać cannelloni.

Rurki napełniamy farszem mięsnym i układamy w naczyniu. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy i posypujemy porwaną na kawałki mozzarellą.

Pieczemy 35 minut w temperaturze 190 stopi C.
na patelni roztapiamy masło dodajemy łyżkę mąki i zasmażamy ok 1-2 min.
Powoli dodajemy mleko mieszając i rozbijając powstałe grudki. Po dodaniu całości mleka ścieramy trochę gałki muszkatołowej dodajemy sól i pieprz do samku. - See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/przystawki/zapiekanka-ziemniaczana-z-beszamelem-i-porem/#sthash.1aTwADjL.dpuf
na patelni roztapiamy masło dodajemy łyżkę mąki i zasmażamy ok 1-2 min.
Powoli dodajemy mleko mieszając i rozbijając powstałe grudki. Po dodaniu całości mleka ścieramy trochę gałki muszkatołowej dodajemy sól i pieprz do samku. - See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/przystawki/zapiekanka-ziemniaczana-z-beszamelem-i-porem/#sthash.1aTwADjL.dpuf
Sos beszamelowy, bardziej płynny niż klasyczny: na patelni roztapiamy masło dodajemy łyżkę mąki i zasmażamy ok 1-2 min.
Powoli dodajemy mleko mieszając i rozbijając powstałe grudki. Po dodaniu całości mleka ścieramy trochę gałki muszkatołowej dodajemy sól i pieprz do samku. - See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/przystawki/zapiekanka-ziemniaczana-z-beszamelem-i-porem/#sthash.1aTwADjL.dpuf

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz