niedziela, 28 grudnia 2014

Sernik krówkowy



Spód:
200 g ciastek np. herbatników w czekoladzie
80 g masła

Masa serowa:
500 g sera mielonego
250 g mascarpone
200 g serka Philadelphia
200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
150 ml śmietanki 30 %
5 łyżek cukru
5 jajek

Polewy:
5 krówek
5 kostek czekolady mlecznej
4 łyżki śmietanki 30%

Przygotowujemy formę do pieczenia o wielkości ok.24 cm. Odpinamy obręcz, na spód wpuszczamy papier do pieczenia i zapinamy obręcz.Herbatniki rozdrabniamy blenderem na miał.Masło rozpuszczamy i mieszamy ze zmiksowanymi herbatnikami. Powstałą masą wykładamy spód formy do pieczenia i ugniatamy łyżką.

W szklance mieszamy cukier ze śmietanką 30%. Do dużej miski przekładamy wszystkie sery i zaczynamy miksować. Po kolei wbijamy jajka i miksujemy kilka sekund. Stopniowo dodajemy mleko skondensowane, a później śmietankę z cukrem. Nie miksujemy za długo.

Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut.

Pod koniec pieczenia przygotowujemy polewy. Potrzebne nam do tego będą dwie miseczki. Do jednej z nich wlewamy 2 łyżki śmietanki i dodajemy rozdrobnioną czekoladę mleczną. Do drugiej wlewamy 2 łyżki śmietanki i dodajemy rozdrobnione krówki. Przygotowujemy kąpiel wodną i po kolei rozpuszczamy polewy.

Po upieczeniu ciasta zdobimy je polewą. Układamy na zmianę po łyżce polewy krówkowej i czekoladowej, a na końcu mieszamy je ze sobą łyżeczką lub patyczkiem. Ciasto wkładamy do piekarnika na 5 minut na 125 stopni. Podajemy po przestudzeniu, a najlepiej po nocy w lodówce.


1 komentarz: