środa, 31 grudnia 2014

Pikantna kokosowa zupa z pomidorami


Czego potrzebujemy?
(4-5 porcji)

200 g filetu z kurczaka
200 g pieczarek
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1/2 puszki pomidorów krojonych lub 2 pomidory świeże
1 marchewka
1 litr wody
200 ml mleka kokosowego
3 łyżeczki pasty czerwonej curry lub po 1,5 łyżeczki pasty Tom Yum i pasty curry
ok. 5 łyżek sosu sojowego
1 łyżka soli
2 łyżki cukru brązowego
sok z 1/2 limonki
1/2 łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej
oliwa lub olej roślinny do smażenia

Do podania:
świeża kolendra


Szalotkę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, marchewkę w bardzo cienkie słupki -możemy pomóc sobie obieraczką do warzyw krojąc za jej pomocą marchew w paski a później na desce w paski(niektóre obieraczki mają też funkcję "wiórki").- pieczarki obieramy i kroimy na cztery części (wykorzystujemy tylko kapelusze), filet z kurczaka kroimy w ok.1 cm kostkę i doprawiamy solą.
Jeżeli wykorzystujemy pomidory świeże to parzymy je, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, wrzucamy na nią szalotkę, czosnek, marchewkę oraz łużkę cukru brązowego. Karmelizujemy ok.1 minuty po czym wszystko zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pieczarki i filet z kurczaka. Wszystko razem gotujemy ok.10 minut.

Kiedy warzywa i kurczak są już ugotowane dodajemy pastę curry, pomidory i mleko kokosowe (najlepiej na ten moment zestawić garnek z ognia). Doprowadzamy do wrzenia ale nie zagotowujemy i dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy: sól, sos sojowy (do smaku-każdy ma inną intensywność), trawę cytrynową, limonkę, 1 łyżkę cukru brązowego.

Posypujemy świeżą kolendrą.

Aby zupa była treściwsza można podać ją z makaronem sojowym. Smacznego :)



1 komentarz:

  1. świetna propozycja, moim domownikom na pewno by zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń