czwartek, 9 października 2014
Schab z sosem z pieczonych jabłek
Czego potrzebujemy?
(3 porcje obiadowe lub jako wędlina)
0,5 kg szynki wieprzowej QAFP
przyprawa do mięs pieczonych Knorr
oregano, majeranek
sos sojowy
1 ząbek czosnku
olej słonecznikowy
nić do wiązania mięsa
2 cebule
2 jabłka
2 gałązki rozmarynu
1 łyżka śmietany
1 szklanka bulionu
olej do smażenia
Do podania:
ziemniaki
słodka papryka
sól
oliwa
Szynkę nacieramy sosem sojowym i olejem, następnie przyprawami suchymi i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Związujemy nicią kuchenną ( ja użyłam cienkiego sznurka jutowego) swoim własnym sposobem lub w sposób, jaki możemy zobaczyć na tym filmie: http://www.youtube.com/watch?v=exyWAH5tKOs
Tak przygotowane mięso odstawiamy na 1-1,5h do lodówki. Po wyjęciu z lodówki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony, aby zamknąć pory mięsa.
Jabłka i cebule obieramy i dzielimy na ćwiartki. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne.
Ziemniaki obieramy i nacinamy w poprzek jak najgłębiej się da, ale nie za mocno, żeby nie przekroić ziemniaka. Nacieramy oliwą, posypujemy solą i słodką papryką.
W naczyniu żaroodpornym układamy szynkę, zalewamy bulionem, a wokół mięsa układamy jabłka i cebule. W mniejszym naczyniu żaroodpornym lub bezpośrednio na blasze w piekarniku układamy ziemniaki. Pieczemy 50 minut w temperaturze 190 stopni.
Po 50 minutach wyciągamy pieczeń i zostawiamy mięso, aby "odpoczęło" ok.20 minut. Upieczone jabłka,cebulę i sos powstały przy pieczeniu przelewamy do małego garnka.
Czas pieczenia ziemniaków przedłużamy, jeżeli jest taka potrzeba. Długość pieczenia ziemniaków zależy od typu ziemniaka jakiego używamy.
Składniki sosu miksujemy blenderem, dodajemy do nich łyżkę śmietany i zagotowujemy. Sos będzie gęsty bez potrzeby używania mąki.
Szynka jest mięsem bardzo chudym i po upieczeniu dość twardym, ale jeśli przygotujemy ją w odpowiedni sposób to nie będzie sucha. Polecam jednak ścinać szynkę na bardzo cienkie plasterki pod różnym kątem (tak jak kebaba) i tak podawać polane sosem. Moje plastry są grubsze, ale to tylko na potrzeby zdjęć ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz