poniedziałek, 8 czerwca 2015
Makaron U-Dong z groszkiem cukrowym i wieprzowiną
Czego potrzebujemy?
(2 porcje)
200 g makaronu U-Dong
garść groszku cukrowego
1 duża papryczka pepperoni
150 g polędwiczki wieprzowej
2 cm korzenia imbiru
olej roślinny do smażenia
Sos:
sok z 1/2 limonki
1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka brązowego cukru
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki wody
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu czyli gotujemy go ok.3 minuty.
Wszystkie składniki sosu mieszamy.
Polędwiczkę tniemy na plastry, a następnie na cienkie paseczki. Papryczkę tniemy w plasterki.Imbir ścieramy na drobnej tarce. Groszek cukrowy tniemy w cienkie słupki.
Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy polędwiczkę, papryczkę, imbir i smażymy mieszając na dużym ogniu. Po ok. 3 minutach polędwiczka powinna być gotowa, a groszek powinien pozostać al dente. Zmniejszamy ogień, dodajemy sos i makaron. Razem smażymy ok.1 minuty aż sos lekko zgęstnieje.
Podajemy posypane ziarnami sezamu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale to musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPolecam makaron u dong! Jest rewelacyjny, mozna go kupic w kuchniach swiata lub dobrych delikatesach :)
UsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuń