wtorek, 2 czerwca 2015

Zielone curry z kurczakiem


Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

300 g filetu z kurczaka
1/2 cukinii
garść fasolki szparagowej
1/2 papryki (najlepiej zielonej)
pęczek dymki
1 ząbek czosnku
olej do smażenia

200 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki zielonej pasty curry
1/2 łyżeczki trawy cytrynowej opcjonalnie
2 łyżki sosu sojowego
sok z limonki

Do podania: ryż jaśminowy

Filet z kurczaka myjemy i kroimy w ok. 1 cm kostkę, solimy. Na oleju roślinnym podsmażamy kurczaka ok. 5 min, w połowie smażenia dodajemy pastę curry i posiekany czosnek. Po tym czasie dorzucamy pokrojowe w dużą kostkę warzywa i fasolkę szparagową. Wszystko razem smażymy ok. 5 minut, ale nie przekraczając momentu kiedy warzywa są jeszcze chrupkie. Dolewamy mleko kokosowe, trawę cytrynową, sos sojowy i sok z limonki do smaku. Obficie posypujemy posiekaną dymką wraz ze szczypiorem, Podajemy z ryżem jaśminowym.

Uwaga! Przez zawartość dużej ilości kalorii w mleku kokosowym danie nie należy do dietetycznych, możemy użyć mleczka kokosowego light.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz