wtorek, 2 czerwca 2015
Zielone curry z kurczakiem
Czego potrzebujemy?
(2 porcje)
300 g filetu z kurczaka
1/2 cukinii
garść fasolki szparagowej
1/2 papryki (najlepiej zielonej)
pęczek dymki
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
200 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki zielonej pasty curry
1/2 łyżeczki trawy cytrynowej opcjonalnie
2 łyżki sosu sojowego
sok z limonki
Do podania: ryż jaśminowy
Filet z kurczaka myjemy i kroimy w ok. 1 cm kostkę, solimy. Na oleju roślinnym podsmażamy kurczaka ok. 5 min, w połowie smażenia dodajemy pastę curry i posiekany czosnek. Po tym czasie dorzucamy pokrojowe w dużą kostkę warzywa i fasolkę szparagową. Wszystko razem smażymy ok. 5 minut, ale nie przekraczając momentu kiedy warzywa są jeszcze chrupkie. Dolewamy mleko kokosowe, trawę cytrynową, sos sojowy i sok z limonki do smaku. Obficie posypujemy posiekaną dymką wraz ze szczypiorem, Podajemy z ryżem jaśminowym.
Uwaga! Przez zawartość dużej ilości kalorii w mleku kokosowym danie nie należy do dietetycznych, możemy użyć mleczka kokosowego light.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz