wtorek, 12 maja 2015

Klasyczna Italia - Spaghetti bolonese z wołowiną


Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

100 g makaronu spaghetti
200 g mielonej wołowiny
200 ml passaty pomidorowej
1 pomidor
2 łodygi selera naciowego
1 marchew
1 cebula
1 ząbek czosnku
50 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek

sól, świeżo mielony pieprz
garść posiekanej bazylii
 tarty parmezan

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Wszystkie warzywa obieramy. Łodygi selera kroimy w 0,5 cm plasterki, marchew, cebule i czosnek siekamy (najszybciej przez kilka sekund w blenderze z funkcją siekania lub w Thermomixie).

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa i podsmażamy ok. 2 minut. Po tym czasie dodajemy mięso i wszystko razem smażymy ok. 5 minut. Podlewamy wszystko octem balsamicznym i czerwonym winem, zwiększamy ogień i minutę odparowujemy alkohol. Po tym czasie dodajemy passatę i pokrojone w dużą kostkę pomidory, cukier, sól i pieprz. Wszystko razem dusimy kilka minut.

Zestawiamy z ognia, dodajemy posiekaną bazylię i odcedzony makaron. Mieszamy i wykładamy na talerze- podajemy z tartym parmezanem.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz