wtorek, 5 maja 2015
Makaron casarecce z łososiem i szparagami
Czego potrzebujemy?
( 2 porcje)
100 g makaronu casarecce lub innego krótkiego
100 g łososia wędzonego na gorąco
2 łyżki oliwy
100 ml śmietanki 30%
Do podania:
parmezan
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki- wystarczy zgiąć szparaga trzymając za dwa jego końce a sam pęknie w odpowiednim miejscu. Tak przygotowane kroimy na 3 części.
Czosnek kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szparagi-podsmażamy ok. 5-6 minut (po tym czasie powinny już być al dente) i dodajemy czosnek. Razem chwile mieszamy, dodajemy rozdrobnionego w palcach łososia i śmietankę. Podgrzewamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia, dodajemy makaron. Podajemy posypane parmezanem!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńFaktycznie ja również bardzo lubię jadać łososia z makaronem i to w postaci właśnie sałatek. Jak dla mnie bardzo fajnie sprawdza się przepis z https://mowisalmon.pl/przepisy/salatka-makaronowa-z-wedzonym-lososiem-papryka-marchewka-i-oliwkami/ gdyż oczywiście występuje tam łosoś.
OdpowiedzUsuń