wtorek, 5 maja 2015

Portugalskie Pastel de nata


Czego potrzebujemy?
(12 sztuk)

1 opakowanie ciasta francuskiego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Krem - Massa folhada:

1 laska wanilii
1 laska cynamonu
125 ml mleka
15 g mąki
3-4 łyżki wody
2 żółtka
50 g wody
100 g cukru

Mleko zagotowujemy z korą cynamonu z laską wanilii przeciętą wzdłuż na połowę, po zagotowaniu wyjmujemy dodatki. W mały rondelku w wodzie rozpuszczamy cukier tworząc syrop. Żółtka rozbijamy widelcem z odrobiną mleka. Mąkę rozrabiamy w odrobinie zimnej wody.

Do wrzącego mleka dodajemy zaprawę z mąki- ciągle mieszając trzepaczką, dodajemy syrop cukrowy. Konsystencja powinna być podobna do sosu beszamelowego. Zdejmujemy krem z ognia i nadal mieszając dodajemy rozmącone żółtka.

Ciasto francuskie rozwijamy i przez sitko lub bezpośrednio z paczki posypujemy go mielonym cynamonem. Zwijamy ciasto w rulon i kroimy na 12 części. Każdą z części rozbijamy dłonią i wałkujemy tak aby widoczne były ślimaczki z cynamonu. Ciastem wyklejamy foremki do muffinek i wypełniamy środek kremem. Pozostawiamy ok. 0,5 cm wolnej przestrzeni od góry, aby krem nie wyciekł podczas gdy ciasto się skórczy.

Pieczemy 17-20 minut w temperaturze 220 stopni.




1 komentarz: