piątek, 17 kwietnia 2015

Zdrowy fast food- frytki z batatów!


Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

2 bataty
oliwa z oliwek
papryka w proszku - najlepiej wędzona
zioła np. oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn
grubo mielona sól

Sos jogurtowy:
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 pęczka posiekanego koperku
sól do smaku

Bataty obieramy, kroimy w 1 cm plastry a później w słupki. Przekładamy warzywa do dużej miski, skrapiamy oliwą i posypujemy ulubionymi ziołami oraz solą. Mieszamy aby każdy słupek dokładnie pokrył się przyprawami.

Na blaszce do pieczenia kładziemy papier do pieczenia i przesypujemy przygotowane frytki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni 20 minut.

Słodycz batatów idealnie przełamie dip jogurtowy!

1 komentarz:

  1. Mmm, pycha! Uwielbiam bataty w każdej postaci, a frytki plasują się na jednej z najwyzszych pozycji :)

    OdpowiedzUsuń