piątek, 17 kwietnia 2015
Makaron sojowy z wieprzowiną i orzeszkami ziemnymi
Czego potrzebujemy?
(2 porcje)
100 g makaronu sojowego
150 g wieprzowiny (polędwiczki lub schabu)
1/4 czerwonej papryki
1 mała marchewka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 cm posiekanego korzenia imbiru
1 ząbek czosnku
3 łyżki orzechów ziemnych solonych
sól, pieprz
1 świeża ostra papryczka
2 łyżki oleju roślinnego
Sos:
1 łyżka miodu
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki wody
Składniki sosu mieszamy.
Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odcedzamy, a jeżeli wolimy krótszy makaron-tniemy go w kilku miejscach nożyczkami.
Paprykę, czosnek i marchewkę kroimy w cienkie słupki. Ostrą papryczkę siekamy. Wieprzowinę kroimy w paseczki, solimy i pieprzymy.
Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej, na 2-3 minuty wrzucamy wieprzowinę i podsmażamy co jakiś czas mieszając. Dodajemy resztę składników, smażymy razem ok.5 minut. Po tym czasie dodajemy sos i makaron sojowy, przesmażamy razem minutkę. Dodajemy szczypiorek i orzeszki, przekładamy do miseczek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz