środa, 1 kwietnia 2015

Chili Con Carne


Czego potrzebujemy?
(4 porcje)

500 g mielonego mięsa wołowego
1/2 puszki kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
1 czerwona papryka
1 papryczka chilli
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
250 ml passaty pomidorowej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
100 ml czerwonego wina
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz czarny, chilli cayenne-jeśli będziemy chcieli dodać ostrości

Guacamole:

2 dojrzałe avocado
1 papryczka chilli
2 łyżeczki drobno posiekanej czerwonej cebuli
sok z 1 limonki
1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
szczypta soli
przepis

Do podania:
kwaśna, gęsta i zimna śmietana 18%

Paprykę kroimy w niewielką kostkę. Czosnek i ostrą papryczkę kroimy w plasterki. Cebulę siekamy, odkładamy 2 łyżeczki do guacamole. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy chilli,cebulę i czosnek, smażymy 1 minutę. Po tym czasie dokładamy mięso mielone, smażymy bez przykrycia, aż całe mięso się zarumieni. Dolewamy i odparowujemy wino 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy passatę z pomidorów, świeżą paprykę, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, oregano i pół łyżeczki soli. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut.

Kukurydzę odcedzamy, fasolę przepłukujemy pod zimną bieżącą wodą. Dodajemy pod koniec gotowania.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie pieprzem cayenne.

Podajemy:
z ugotowany białym ryżem, kleksem gęstej śmietany i łyżką guacamole
lub
w tortilli jako Burrito.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz