piątek, 27 listopada 2015

Nadziewane wrapy z cienkich omletów


Na imprezę, na drugie śniadanie, do pracy, do szkoły i bez grama mąki!


Czego potrzebujemy?
(1 jajko = 1 duży wrap)

Ciasto na omlety:

1 jajko
1 łyżka zimnej wody
ulubione świeże zioła: pietruszka, koperek, bazylia, szczypior
sól
pieprz

Nadzienia:

1.
łosoś wędzony (1 opakowanie 100 g wystarczyło na 3 wrapy)
serek śmietankowy np. almette, ja użyłam śmietankowego "na wagę" z dodatkiem świeżego koperku
świeży szpiak
cytryna do skropenia łososia

2.
salami
ser żółty
mix sałat
sos na 3 sztuki: łyżka majonezu, szczypta soli, pieprzu, papryki czerwonej, poł łyżeczki curry

3.
salami
papryka czerwona świeża
ogórek świeży
musztarda miodowa

Omlety smażymy na teflonowej patelni najlepiej bez dodatku tłuszczu. Smażą się bardzo szybko. Zawijamy w rulony jak naleśniki i przecinamy na cztery części jako przekąska na jeden kęs lub zawijamy jak tortillę i kroimy na pół.









poniedziałek, 16 listopada 2015

Pełnoziarniste ciasto marchewkowe


Czego potrzebujemy?
forma 24 cm


3 średnie marchewki ok.300 g
4 jajka
250 g brązowego cukru
200 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej
150 g oleju roślinnego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
garść rodzynek

Polewa z serka:
1 opakowanie serka śmietankowego Almette
1 czubata łyżka miodu

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok. Serek śmietankowy mieszamy dokładnie z miodem.

THERMOMIX
Do naczynia miksującego włożyć marchew, rozdrobnić 8s/0br.5. Dodać pozostałe składniki ciasta i wymieszać 30 s.obr.5.

Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dwóch miskach łączymy ze sobą: w jednej składniki suche a w drugiej składniki mokre. Następnie dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy dużą łyżką do połączenia składników (nie za długo). Na koniec dodajemy odciśnięte i obsypane mąką rodzynki.
 
 Przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec 50 minut w temperaturze 190 stopni C.
Po przestudzeniu smarujemy miodowym serkiem.


Krewetki ze słodkim mango i chilli



Składniki przygotujcie i odmierzcie szybciej bo to danie, któremu szkodzi zbyt długi czas przygotowywania.

Czego potrzebujemy?
(2 porcje)

24 sztuki krewetek
1 słodkie dojrzałe mango
1/2 świeżego chilli
100 ml białego wina
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła klarowanego do smażenia
1 łyżka zimnego masła
sól, pieprz

Do podania:
świeża kolendra
limonka
bagietka


Krewetki myjemy i obieramy z pancerzy, usuwamy jelito nacinając delikatnie wypukłą część krewetki. Czosnek i chilli kroimy w cienkie plasterki, mango obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane (możemy też smażyć na innym tłuszczu, którego zawsze używamy), wrzucamy krewetki i czosnek, dodajemy odrobinę soli i świeżo mielony pieprz. Po 1 minucie krewetki odwracamy, dodajemy wino, mango i chilli, redukujemy ok.3-4 minut aż mango się podgrzeje a wino wyparuje do połowy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę zimnego masła, aby sos stał się bardziej kremowy.
Na koniec posypujemy listkami kolendry w dowolnej ilości i dodajemy kilka kropel soku z limonki.