wtorek, 14 czerwca 2016

Pieczone pierogi przepis na ciasto



Przedstawiam sprawdzony i najlepszy według mnie przepis na ciasto na pieczone pierogi.

Czego potrzebujemy?

500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 jajko
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
1/2 - 1 lyżeczki soli

Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka wraz z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia zaczynu,

Do miski wsypujemy mąkę, sól dodajemy jajko, oliwę i zaczyn. Zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. 

Pierogi napełniamy dowolnym farszem, dokładnie sklejamy, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach C.

Thermomix:

mleko, drożdże i cukier podgrzewamy 3 minuty 37stopni/obr 1 i pozostawiamy do wyrośnięcia
dodajemy resztę składników i wyrabiamy 3 minuty/interwał

czwartek, 9 czerwca 2016

Drożdżowe muffiny z truskawkami i mascarpone




Czego potrzebujemy?

1 jajko
2 żółtka
100 g masła
50 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
40 g drożdży
150 g mleka
500 g mąki pszennej
szczypta soli

300 g truskawek
1 opakowanie mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru

Przepis na Thermomix

Do naczynia miksującego wkładamy jajka, cukier, mleko, drożdże, masło podgrzewamy 4 min/37 stopni C. Dodajemy mąkę, sól, wyrabiamy interwał/3 minuty. Przekładamy do miseczki, przykrywamy do wyrośnięcia na 30 minut. Rozwałkowujemy ciasto w duży kwadrat, smarujemy mascarpone i posypujemy truskawkami oraz cukrem pudrem. Zwijamy w rulon, kroimy na plastry ślimaczki. Przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C.