czwartek, 9 czerwca 2016

Drożdżowe muffiny z truskawkami i mascarpone




Czego potrzebujemy?

1 jajko
2 żółtka
100 g masła
50 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
40 g drożdży
150 g mleka
500 g mąki pszennej
szczypta soli

300 g truskawek
1 opakowanie mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru

Przepis na Thermomix

Do naczynia miksującego wkładamy jajka, cukier, mleko, drożdże, masło podgrzewamy 4 min/37 stopni C. Dodajemy mąkę, sól, wyrabiamy interwał/3 minuty. Przekładamy do miseczki, przykrywamy do wyrośnięcia na 30 minut. Rozwałkowujemy ciasto w duży kwadrat, smarujemy mascarpone i posypujemy truskawkami oraz cukrem pudrem. Zwijamy w rulon, kroimy na plastry ślimaczki. Przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz