czwartek, 6 lipca 2017
Indyk w sosie bazyliowym z pomidorkami cherry i pieczonymi ziemniaczkami
Czego potrzebujemy?
(2 porcje)
domowe pesto
1 doniczka bazylii
1 ząbek czosnku
1 łyżka parmezanu lub sera bursztyn
1 łyżeczka pestek słonecznika lub pini
2-3 łyżki oliwy
W moździerzu ucieramy kolejno: posiekany ząbek czosnku z solą, liście bazylii, orzeszki lub pestki, starty ser, na końcu rozcieńczamy oliwą
Danie:
1 polędwiczka z indyka
1 łyżka domowego pesto
100 ml śmietanki 30%
10 pomidorków koktailowych
Ziemniaczki:
300 g ziemniaków (u mnie małe, młode)
sól, papryka wędzona lub słodka, ok. pół łyżeczki
1 łyżka oliwy
Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, mieszamy z przyprawami i oliwą. Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni i na blaszce pieczemy ziemniaki 20 minut.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, takiego jaki lubimy do smażenia - ja ostatnio wybieram bezzapachowy olej kokosowy. Smażymy wcześniej pokrojony w paseczki i posolony filet z indyka. Kiedy indyk się przyrumieni dodajemy pomidorki, smażymy pół minuty a następnie łyżkę pesto i śmietankę, pozostawiamy do zgęstnienia. Gotowe!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz